Bonusurile acordate de ţara noastră pentru sprijinirea energiilor verzi şi reducerea emisiilor poluante au crescut pentru industrie în acest an costurile cu 13-14% şi urmează să le mai crească cu alţi 5-6% din 2013, când toate certificatele de emisii vor trebui plătite, după ce Uniunea Europeană le acorda până acum gratuit.
Scumpirea începe să afecteze notabil industriile aluminiului şi pe cea siderurgică, care trebuie să concureze cu rivali din Rusia sau China şi care nu au aceste cerinţe stringente de mediu.
"În România este sistemul cel mai ridicat de susţinere a energiei verzi, mai mult decât chiar în Germania. Nu Guvernul plăteşte aceste certificate verzi, ci noi consumatorii, atât cei industriali cât şi casnici", a declarat Gheorghe Dobra, directorul executiv al grupului rus Vimetco, care deţine Alro.
Compania spune că plăteşte deja în plus bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) la 19 lei/MWh, plus certificate verzi pentru 6,8% din energia consumată. Asta înseamnă costuri suplimentare de 6 dolari/MWh în cazul cogenerării şi 20 de milioane de dolari daţi pe certificate.
"Noi nu suntem împotriva energiei verzi, dar trebuie să se ţină seama şi de capacitatea de absorbţie a consumatorilor industriali", a precizat şi Marian Năstase, vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Alro.
Avalanşă de proiecte – morile de vânt totalizează de două ori cât întregul sistem energetic naţional
În România, Transelectrica a anunţat că proiectele eoliene din ţara noastră totalizează 30.000 MW, aproape dublu faţă de întreg sistemul energetic naţional din cauza legii 220/2008, care acordă două certificate verzi pe fiecare MWh de energie eoliană produs şi livrat. Momentan sistemul energetic poate prelua doar 3.000 MW, iar Transelectrica a acord