Mii de familii cu venituri mici şi pensionari preferă să îngheţe de frig pentru că, în luna octombrie, primăriile nu dau ajutor de căldură iar oamenii nu-şi permit să plătească factura. Sursa: REUTERS
Mai iau o haină pe ei, la amiază stau la soare, iar seara pun sticle cu apă sub plapumă sau se îmbracă mai gros şi stau în pat. Această scenă se repetă zilnic în România de mai bine de o săptămână. Multe familii spun că nu dau drumul la căldură pentru că nu au cu ce plăti factura, iar primăriile nu dau ajutoare de încălzire în luna octombrie.
"Era bine dacă legea ajutorului de căldură se plia pe perioada de frig, adică să se aplice de atunci de când începe efectiv iarna, nu de la o dată fixă. Noi nu dăm drumul la gaze, cu ce să plătim? Aşa, de la 1 noiembrie, ne vine ajutor, e altfel", spun în cor mai mulţi pensionari din cartierul Berceni al Capitalei.
"Seara, ţinem repartitoarele pe 3, ca să facem baie"
Doamna Lucreţia e pensionată pe caz de boală şi locuieşte în cartierul bucureştean Militari. Femeia a povestit că porneşte căldura numai în dormitor, unde are şi un papagal.
"Dau drumul la calorifer doar seara, două ore, apoi îl închid. Iarna trecută am deschis căldura numai în zilele foarte friguroase. Mi-e teamă că vine factura prea mare şi nu am de unde să plătesc", a spus femeia.
Stă în casă într-un trening gros, peste careşi trage un halat. Ce-i drept, se mai încălzeşte când face mâncare la aragaz. Mai lasă un pic focul deschis când termină de gătit şi deschide toate uşile camerelor.
Majoritatea din bloc decide dacă stai în frig sau nu
Dacă multe apartamente dintr-un bloc sunt ocupate de pensionari sau familii cu venituri reduse, tot blocul riscă să rămână fără căldură. Motivul: legea spune că, dacă majoritatea nu vrea caloriferele încălzite, robinetul de la subsolul bloculu