Legea care obligă maşinile să aibă anvelope de iarnă pe drumurile înzăpezite încă naşte nedumeriri printre şoferi. Unii încearcă să păcălească poliţiştii lipind semnele cauciucurilor de iarnă. Sursa: REUTERS
Şoferii români au dat iama în magazinele de piese auto şi la vulcanizări. E obligatoriu, toate maşinile trebuie să-şi schimbe cauciucurile. În mai puţin de două săptămâni, cine e prins pe o stradă înzăpezită că nu are anvelope de iarnă montate pe maşină va primi o amendă de până la 1.430 de lei.
Producătorii spun că, până în prezent, piaţa vânzării de cauciucuri de iarnă a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aproximativ 120%.
La colţul străzii, bişniţarii, care vând taloane auto sau centuri de siguranţă artizanale, speculează momentul din plin. Anvelopa de iarnă are un semn distinctiv, un "fulg de nea". Cei care vor să păcălească legea şi să-şi transforme cauciucurile de vară în unele pentru iarnă cumpără de la comercianţi ambulanţi semnul respectiv şi pur şi simplu îl aplică. Poliţiştii spun că îşi vor da seama, iar cei care fac asta riscă foarte mult.
Dacă ninge în august eşti amendat
Noua lege nu se aplică într-o anumită perioadă de timp. Dacă de exemplu ninge în august, iar tu ai anvelope de vară, vei fi amendat. Problema folosirii cau ciucurilor de iarnă provoacă, în continuare, dezbateri.
EVZ îţi oferă răspunsurile la întrebările esenţiale legate de anvelopele de iarnă.
În cadrul unei mese rotunde au răspuns: Alina Ghica, reprezentant Michelin, Titi Aur, multiplu campion la raliu, Florian Coman, director general al Autorităţii Rutiere Române, Cristian Bucur, reprezentat Registrul Auto Român şi Costin Tătuc, comisar şef Poliţia Rutieră.
Când se folosesc cauciucurile de iarnă?
Alina Ghica (Michelin). Noi recomandăm folosirea anvelopelor