Primele rezultate ale studiului de fază III arată că vaccinul candidat împotriva malariei, RTS,S*, reduce la jumătate riscul de malarie în rândul copiilor din Africa cu vârsta de 5-17 luni
Jumătate din populaţia lumii riscă să se îmbolnăvească de malarie, boală ce omoară 800.000 de persoane în fiecare an, cei mai mulţi fiind copii mai mici de 5 ani, din Africa sub-sahariană.
Primele rezultate ale studiului clinic de fază III pentru vaccinul împotriva malariei, RTS,S, ce au fost publicate aseară în versiune online de către New England Journal (NEJM), arată faptul că vaccinul candidat le poate oferi copiilor din Africa o protecţie sporită în faţa malariei clinice sau severe, cu un grad de siguranţă şi toleranţă acceptabil. Rezultatele acestui studiu au fost anunţate aseară în cadrul Forumului pentru Malarie organizat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, în Seattle, Washington.
Copii între 5 şi 17 luni
Studiul, realizat în 11 regiuni din şapte state din Africa sub-sahariană, a arătat că administrarea a trei doze de RTS'S a redus riscul de malarie clinică în proporţie de 56% şi riscul de malarie severă în proporţie de 47% în rândul copiilor. Această analiză a fost operată pe baza datelor obţinute de la primii 6.000 de copii cu vârste între 5 şi 17 luni, după 12 luni de la momentul vaccinării. Manifestările clinice ale malariei constau în febră mare şi frisoane şi pot evolua rapid către malaria severă, caracterizată prin efecte grave, chiar fatale, asupra sângelui din organism, creierului sau rinichilor. Rezultatele fazei III sunt în linie cu rezultatele fazei II de studiu.
Gradul ridicat de acoperire (de 75%) al plaselor anti-ţânţari, plase tratate cu insecticid şi folosite în acest studiu, indică faptul că RTS,S poate oferi o protecţie suplimentară alături de celelalte măsuri obişnuite, implementate deja, în procesul de control al malari