Noua lege a deseurilor, aprobata de Camera Deputatilor in urma cu doua zile, va obliga administratiile locale din Iasi sa efectueze colectarea selectiva a gunoaielor pe cel putin patru categorii de materiale: hartie, sticla, metal si plastic. Aceeasi lege le impune primarilor colectarea separata a biodeseurilor. Actul normativ ce reglementeaza regimul deseurilor vizeaza reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei utilizarii acestora prin mai multe masuri, cum ar fi extinderea raspunderii producatorilor de deseuri, introducerea unor programe de prevenire a generarii gunoaielor si marirea sanctiunilor. De asemenea, costurile gestionarii deseurilor vor fi suportate de producatorul initial de deseuri sau de catre detinatorii actuali ori anteriori.
Amenzile, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice si administratiile locale vor creste semnificativ. De exemplu, sanctiunea pentru abandonarea deseurilor pe locurile nepermise va fi cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, modificand valoarea de acum, de la 200 la 1.000 lei. Totodata, amenda pentru primarii se va majora de la 3.000 - 7.000 lei, fiind cuprinsa acum intre 7.500 si 15.000 lei.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor norme se va publica si un act care va reglementa detaliat regimul deseurilor provenite din constructii si demolari.
Noua lege a deseurilor, aprobata de Camera Deputatilor in urma cu doua zile, va obliga administratiile locale din Iasi sa efectueze colectarea selectiva a gunoaielor pe cel putin patru categorii de materiale: hartie, sticla, metal si plastic. Aceeasi lege le impune primarilor colectarea separata a biodeseurilor. Actul normativ ce reglementeaza regimul deseurilor vizeaza reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei utilizarii acestora prin mai multe masuri, cum ar fi