Comuna Greaca este cunoscută în ţară pentru tradiţia de sute de ani în cultivarea strugurilor de masă din cele mai rare soiuri. În comună a existat chiar şi o staţiune de cercetare şi producţie vini viticolă, specializată în producţia strugurilor de masă din ţara noastră, dar de care astăzi s-a ales praful.
Numele localităţii Greaca provine de la o grecoaică, proprietară de moşie, care avea un han prin partea locului. Călătorii povesteau deseori despre popasurile lor „La grecoaica cea frumoasă” sau, pe scurt, „la grecoaica”. Prima atestare documentară a localităţii datează din 16 august 1532, într-un hrisov prin care Vlad Voievodul (Înecatul), domn al Ţării Româneşti, a întărit stăpânirea jupânului Fartat Pârcălabul asupra satului Oneştii de jos şi acorda viniricitul Cernăteştilor Mânăstirii Snagov.
Istoria comunei se leagă de istoria strugurilor
Un al doilea hrisov, al aceluiaşi Vlad, elaborat la 27 august, sunt atestate documentar viile de la Greaca. Astfel, de patru secole, viile şi vinul de la Greaca, peştele din baltă alături de celelalte culturi agricole au reprezentat sursa principală de venituri pentru locuitorii din zonă.
Cu toate dificultăţile întâlnite, viticultura s-a dezvoltat necontenit. Viile se ţineau lanţ, pe toată zona de contact a câmpiei, cu lunca Dunării, începând de la Chirnogi şi până la Prundu.
Tradiţia viticolă multiseculară există în zonă, cadrul natural deosebit de favorabil strugurilor de masă, alături de marile perspective oferite viticulturii de transformările survenite după al doilea război mondial au determinat înfiinţarea Staţiunii Greaca, unica staţiune de cercetare şi producţie vini viticolă specializată în producerea strugurilor de masă din ţara noastră. Staţiunea de cercetare şi producţie a fost înfiinţată la 13 octombrie 1959, de atunci oferind pentru majoritatea locuitorilor din zonă loc