Radu este coordonatorul olimpicilor la matematică. Călin a construit un avion electric. Cei doi fraţi provin dintr-o familie de poveste, de oameni mari şi modeşti, care fac cinste României. Sursa: CODRIN PRISECARU
E greu să începi cu cineva atunci când vorbeşti despre familia lui Radu Gologan. Cel mai bine e să laşi timpul să spună povestea familiei care a schimbat în timp straiele de oieri cu cele de intelectuali: profesori, economişti, cercetători, ingineri care au avut un cuvânt de spus în domeniile lor.
Primul spital de ochi din Braşov, fondat de fiul unui oier
Este povestea unor oameni simpli din zona Braşovului, care au ieşit la suprafaţa societăţii prin inteligenţă şi perseverenţă. Străbunicii lui Radu şi Călin Gologan au fost oieri în Săcele şi Bran. Trebuie să spunem că povestea aceasta începe în secolul al XIX-lea. Cele două familii de oieri - una Gologan, alta Puşcariu - au dat naştere la 19 moştenitori. Printre cei 12 copii ai oierului Puşcariu din Bran s-a numărat şi bunicul lui Radu Gologan, Iosif Puşcariu. Iosif Puşcariu (1889-1965) a fost un copil sărac, dar inteligenţa sa a fost remarcată de învăţătorul din sat.
Sprijinit, Iosif primea o bursă Gojdu şi mergea la "Şaguna", cel mai bun liceu din Braşovul vremii. După absolvire, Iosif Puşcariu a studiat la Budapesta. Întors în ţară, a înfiinţat primul spital de oftalmologie din Braşov, numit chiar "Spitalul de Ochi".
Gologan-bunicul, primar în Braşovul interbelic
Cam în aceeaşi perioadă cu Iosif a trăit şi celălalt bunic al fraţilor Gologan, cel din partea tatălui. Născut la Satulung, lângă Săcele, N.G.V. Gologan s-a remarcat la rându-i de mic şi a ajuns să studieze la Academia de Înalte Studii Economice şi Industriale Cluj-Braşov.
Gologan-bunicul este autorul a numeroase studii şi materiale istorice privind comerţul române