Mâncarea ar trebui să fie de fiecare dată surprinzătoare, iar cea mai simplă modalitate de a fi creativă în bucătărie este să pregăteşti mâncăruri în combinaţie cu sosuri. Dulci, răcoritoare sau picante, sosurile pot accentua savoarea unui fel de mâncare şi pot transforma experinţa culinară într-o plăcere reală.
Cele cinci tipuri principale de sosuri, care stau la baza creării mai multor tipuri de alte sosuri în funcţie de inventivitatea bucătarului şi în funcţie de gusturi, sunt sosul Bechamel, sosul Velouté, sosul brun-spaniol, sosul tomat, şi sosul olandez.
Iată reţetele:
Sosul Bechamel este sosul alb de bază şi este folosit în întreaga lume, iar bucătarii îl folosesc mai ales pentru a da preparatelor gustul şi textura tipică mâncărurilor franţuzeşti. Acesta se poate consuma: legume, peste, carne roşie, la care se pot adaugă paste. Sosul poate fi folosit şi pentru a da consistenţă supelor , spune specialistul Unilevel Food Solutions.
Reţeta - ingrediente pentru 1l de sos:
- Lapte - 1l
- Făină - 110g
- Unt - 120g
- Bouquet garni sau ceapă salute - 50g
- Sare - 10g
- Piper alb măcinat - 3g
- Nucşoară rasă (opţional) - 2g
Mod de preparare:
Sotezi ceapa uşor în unt, adaugi făină cernută şi fierbi uşor amestecând continuu, timp de 3-4 minute, până căpăta o culoare alb-gălbuie.
Adaugi treptat laptele (la temperatură camerei sau uşor încălzit), amesteci pentru omogenizare, presari puţină nucşoară rasă şi le laşi să fiarbă timp de 20 de minute. Spre finalul fierberii asezonezi cu piper alb măcinat şi sare.
Strecori sosul şi îl menţii la o temperatură de 74 ºC sau îl răceşti şi îl depozitezi la frigider pentru a-l folosi la alte sosuri.
Sosul Velouté este denumit astfel datorită texturii catifelate. Bucătarii recomandă să fie consumat cu carnea