Proteinele şi grăsimile „bune“, dar şi o hidratare optimă sunt esenţiale în lupta cu boala.
În cancer, dincolo de tratament, este esenţial ca dieta să fie cât mai echilibrată din punct de vedere nutriţional. „Cancerul nu impune o dietă standard. Se va miza pe o alimentaţie echilibrată în substanţe nutritive, cu o atenţie sporită pentru acoperirea necesarului de proteine şi de vitamine care întăresc organismul în faţa agresivităţii tratamentelor specifice", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
Proteinele grăbesc vindecarea
În prezent, radioterapia, chimioterapia şi chirurgia sunt armele cu care bolnavii luptă împotriva cancerului. Din nefericire, odată cu tumorile sunt distruse şi o parte din celulele sănătoase. Aşa se face că bolnavii de cancer sunt nevoiţi să lupte atât cu boala, cât şi cu efectele secundare ale tratamentelor (stările de greaţă, durerile de cap, starea generală de rău şi căderea podoabei capilare), care uzează şi mai mult organismul.
În aceste condiţii, introducerea proteinelor în alimentaţie devine indispensabilă. „Radioterapia, chimioterapia, chirurgia şi boala în sine cresc nevoia de proteine. Ele ajută organismul să fie puternic şi, în plus, grăbesc vindecarea", susţine doctorul Christine Gerbstadt, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Dieteticienilor din Statele Unite (American Dietetic Association). Deoarece există posibilitatea ca, în timpul tratamentului, unele persoane să nu tolereze carnea, nutriţioniştii recomandă suplimentarea dietei cu proteine mai uşor de digerat, precum cele din ouă, lapte, brânzeturi, produse din soia, nuci şi din fasole uscată.
Cartofi şi orez, în caz de pierdere în greutate
În majoritatea tipurilor de cancer, tratamentul poate determina o scădere vertiginoasă în greutate, care îşi pune amprenta negativ asupra procesului de vindecare,