În miez de toamnă, Bucureştiul a fost mai ademenitor! Arome ale celor mai apetisante preparate din 14 ţări au atras în parcarea centrului comercial Plaza România nenumăraţi bucureşteni, în zilele de 21, 22 şi 23 octombrie. Aceştia au descoperit sortimente noi de mâncare, au luat parte la numeroase demonstraţii de gătit oferite de maeştrii bucătari români şi din alte ţări şi au avut parte de trei recorduri gastronomice, în cadrul Concursului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti.
Start bucătarilor!
În prima zi a Campionatului, bucătari din Albania şi Israel au uimit publicul prin demonstraţiile lor culinare. Ziua a doua a concursului a stat sub semnul recordurilor, dar şi al preparatelor culinare reci. Tiberiu Kiss a pregătit în imensa tigaie uriaşă de 15 metri (vedeta fiecărei ediţii a Campionatului) 1.500 porţii de gulaş secuiesc. La câţiva metri de acest record, Mihai Uică a realizat un altul: 1.200 de porţii de supă minestrone, a cărei reţetă am aflat-o de la maestrul însuşi, povestită în stilul personal: „Se ia un bănăţean autentic, brunet, vârlav şi frumos, cu un cazan de 500 litri. Sunt necesare 50 kg costiţă afumată, 50 kg rădăcinoase, 10 kg praz, 10 kg gulii, 10 kg mazăre, 10 kg fasole, 100 l bulion, 10 kg cartofi, 10 kg paste italieneşti. Condimente: sare, piper, oregano, busuioc, pătrunjel verde. Aceasta este şi ordinea în care se pun în mâncare”.
Supa Minestrone, de origine italiană, îi este dedicată lui Antonio Passarelli, care a fost declarat şi „cetăţean de onoare al oraşului Timişoara”, a explicat Mihai Uică. În timp ce se preparau aceste recorduri, echipele intrate în concurs definitivau preparatele culinare reci. Concurenţii de la secţiunile de profesionişti şi amatori au trebuit să impresioneze juriul format din maeştri bucătari din România, Slovenia, Israel, Malta, Bulgaria, Finlanda şi Rusia.
Ultima z