Mii de credincioşi s-au alăturat ieri procesiunii „Calea Sfinţilor”, pornind în urma soborului de preoţi şi înalţi ierarhi care purtau Cinstitul Cap al Sf. Apostol Andrei, dar şi moaştele Sf. Dimitrie Basarabov şi ale Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.
Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaşte se păstrează în Catedrala Patriarhală, este de sute de ani un ales popas duhovnicesc pentru credincioşi. Anul acesta însă, românii se pot închina cu evlavie la mai multe odoare sfinte, fiindcă ieri a fost adus la Bucureşti Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Racla în care se află moaştele Sf. Ap. Andrei a fost aşezată spre închinare, într-un baldachin, pe colina Patriarhiei, acolo unde se găsesc şi sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a fost adus ieri dimineaţă la Bucureşti, pentru prima oară. Sfintele moaşte au fost întâmpinate, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române şi una a Bisericii Ortodoxe a Greciei, apoi a fost oficiată o slujbă religioasă, în Salonul Oficial al aeroportului. De aici a început procesiunea Calea Sfinţilor, cu icoana Maicii Domnului – Prodromiţa de la Muntele Athos şi Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, până la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, unde sfintele odoare au fost întâmpinate de către Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de înalţi ierarhi, preoţi, diaconi şi mii de credincioşi.
Procesiunea cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a continuat în Bucureşti, pe traseul Calea 13 septembrie – Piaţa Constituţiei – Bulevardul Unirii, până la Crucea Brâncovenească de la baza colin