Românii ar trebui să aprecieze Austria, printre altele, pentru un fapt bine memorat doar de filele istoriei: un austriac a salvat Parcul Cişmigiu! Sursa: AGERPRES
La modul general, toţi românii iubesc călătoriile în Austria: schi, shopping, natură, oraşe, castele, toate reprezintă motive întemeiate, care îndeamnă la vizitarea acestei ţări. Românii iubesc Viena. Anul trecut, numeroşi turişti români au vizitat capitala Austriei. Dar Austria nu este doar un fenomen al prezentului sau doar un fenomen întâmplător. Bucureştenii au motive speciale pentru a aprecia Austria.
Un piureu verzui
Câţi mai ştiu sau mai vor să ştie că în Cişmigiu trona în vremuri îndepărtate o mlaştină oribilă, un "piureu verzui ce înlocuieşte apa", după cum semnalau cronicarii timpului? Lucru care îl enerva şi pe călătorul străin Ulisse de Marsillac pentru că "murdărea pieptul de saten al lebedelor".
Până la începutul secolului al XIX-lea, Cişmigiul a fost cunoscut ca grădina sau balta lui Dura neguţătorul. Se afla aici o baltă plină de mâl, cu izvoare subterane, care nu secau niciodată. În ea creşteau trestie şi papură, adăpost pentru raţele sălbatice. Când ploua mult şi se revărsa Dâmboviţa, apa din Cişmigiu ajungea până la zidurile mânăstirii Sărindar, pe locul unde se înalţă astăzi Cercul Militar Naţional.
Pe la 1830, generalul Pavel Kiseleff dădea ordin să se sece balta şi "să se facă o grădină publică". Lucrul acesta va fi însă realizat mai târziu, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Astfel, un pas important a fost făcut la 27 februarie 1845, când locul pe care se află astăzi Cişmigiul a trecut în proprietatea Sfatului Orăşenesc, printr-un decret semnat de prinţul Bibescu. În 1843, acesta chema doi experţi în horticultură din Germania: arhitectul peisagist Wilhelm Friedrich Carl Meyer şi asistentul său, Franz Horer. Cei doi v