Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat propunerea președintelui Consiliului, Horațiu Dumbravă, ca magistrații condamanți definitiv pentru fapte de corupție, să nu mai primească pensii speciale. Vor rămâne fără pensii (în cuantum de 80% din valoarea brută a ultimului venit lunar) şi magistraţii condamnaţi pentru o infracţiune de serviciu, dar şi cei sancţionaţi irevocabil cu excluderea din magistratură.
În plus, pensia de serviciu, încasată până la condamnarea definitivă sau rămânerea irevocabilă a sancţiunii disciplinare de excludere din magistratură, urmează să fie recuperată.
Ministerul Justiţiei trebuie să modifice legea
Următorul pas presupune sesizarea Ministerului Justiţiei în legătură cu aceste propuneri, în vederea elaborării unei iniţiative legislative în vederea modificării legislaţiei actuale.
În acelaşi context, plenul CSM a decis că "este necesară o clarificare legislativă a regimului pensiilor de serviciu, precum şi stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justiţiei care beneficiază de pensie de serviciu, nu numai pentru judecători şi procurori", se arată într-un comunicat al Consiliului.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut publică lista cu magistraţii anchetaţi de procurori sau verificaţi de inspecţia Consiliului, magistraţi care au cerut pensionarea sau şi-au dat demisia în timpul cercetărilor.
Prin acest tertip, aceştia au ieşit din sistem cu o pensie specială în cuantum de 80% din salariul brut pe ultima lună de activitate. Aceste acţiuni au rămas fără obiect, după ce magistraţii cercetaţi s-au pensionat sau şi-au dat demisia subit.
Pentru a beneficia de pensie specială, un procuror sau judecător trebuie să aibă o vechime minimă de 20 de ani în magistratură.
Lista profitorilor