Piaţa românească de conserve din legume şi fructe se ridică la peste 150 de milioane de euro, conform declaraţiilor făcute de omul de afeceri Dan Mutu, care deţine o fabrică de profil la Râureni. Vestea rea este că 45% din consumul de conserve este din importurt, în ciuda potenţialului uriaş pe care România îl are.
Industria de profil este formată din câteva fabrici locale, care au un mare potenţial de dezvoltare. În afara celei de la Râureni, mai există Leader Internaţional, Marathon, dar şi fabricile de conserve de la Feteşti şi Buftea.
„Pot spune că am destulă experienţă în producţia de conserve din legume, siropuri şi dulceţuri din fructe, pentru că în anii de liceu făceam practică la Râureni. Am cumpărat fabrica în 2008 cu 4,5 milioane de euro şi până astăzi am mai investit aici încă cinci milioane, astfel că acum avem una dintre cele mai moderne unităţi de producţie cu acest profil din ţară. Cred că în 2011 vom avea o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, iar în 2012 vânzările vor creşte cu 20%“, ne-a declarat Dan Mutu. Acesta a mai precizat că, în acest an, conservele de legume au reprezentat 47% din totalul producţiei, oţetul - 18%, gemul - 16%, dulceaţa 8% şi siropurile – 2%. „Produsul nostru forte este dulceaţa, dar conservele se vând cel mai bine, pentru că sunt ieftine. O zacuscă asigură masa unui om, şi asta contează în perioadele de criză. Totul ţine de puterea de cumpărare a românilor“, a explicat directorul comercial al grupului Annabella, din care face parte şi fabrica din Râureni, Ioan Deac. Peste 10% din producţia din ultimul an a fost destinată exporturilor, în principal în ţări precum Germania, Austria, Italia, Spania şi Israel. „Am reuşit să intrăm chiar şi pe piaţa din Rusia", a spus Dorina Mutu, soţia şi asociatul omului de afaceri.
Piaţa românească de conserve din legume şi fructe se ridică la peste 150 de milioa