Faptul că România nu primeşte efectiv bani prin noul acord cu Fondul Monetar Internaţional este o capcană, pentru că, în loc să folosească aceste sume ieftine, împrumută de la bănci la costuri de trei ori mai mari, a spus pentru EVZ economistul Ilie Şerbănescu.
"Aşa-zisul acord preventiv, prin intermediul cărora avem pusă la dispoziţie o sumă dar nu o utilizăm, este o capcană", a spus acesta.
"Nu ne mai dau bani de la FMI, aşa că ajungem să ne împrumutăm de la bănci de trei ori mai scump. Unii politicieni se laudă cu chestia asta, însă plătim de trei ori mai mult pentru aceste credite", a completat economistul.
În martie 2011, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI din 2009, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 - 3,6 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.
Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Citiți și:
Delegaţia FMI vine din nou la Bucureşti. Misiunea începe astăzi şi durează până pe 7 noiembrie