Gripa, reumatismul şi colitele ulceroase sunt boli care pot fi „îmblânzite” cu ajutorul preparatelor pe bază de varză. Află în ce alte afecţiuni mai are indicaţie varza şi cum se întrebuinţează corect pentru a grăbi vindecarea.
Nutriţioniştii şi fitoterapeuţii numesc varza leguma-minune, deoarece are indicaţii în peste 100 de afecţiuni. Varza se numără printre cele câteva legume care conţin un complex de vitamine esenţiale (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K şi U) şi de minerale (magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor). De asemenea, este una dintre cele mai importante surse de fibre alimentare. Ba, mai mult, studiile au arătat că varza conţine şi substanţe cu acţiune antiinflamatoare, anticancerigenă şi hepatoprotectoare. În principiu, remediile pe bază de varză nu au contraindicaţii, însă, înainte de a le utiliza, este bine să consulţi un fitoterapeut. Ele se pot folosi atât pe cale internă, cât şi pe cale externă.
Se aplică pe locuri dureroase
Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, varza este un remediu excelent împotriva durerii. Se recomandă în caz de entorse, de colici hepatice, de reumatism, nevralgii şi în diverse afecţiuni ale vezicii biliare însoţite de durere. Trei sau patru frunze de varză se spală bine şi se înmoaie cinci minute în apă cu lămâie. După aceea, se tamponează frunzele cu un şerveţel pentru a îndepărta surplusul de apă şi, cu ajutorul unui foarfece, se îndepărtează nervura centrală. Frunzele se strivesc cu făcăleţul sau cu o sticlă, se acoperă cu o pânză, iar mai apoi se fixează cu un bandaj. Frunzele de varză se menţin pe locul dureros în funcţie de severitatea durerii, între două şi patru ore ori toată noaptea.
Cure cu suc în ulcer, anemie şi diabet
Un studiu realizat în urmă cu 15 ani de oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford a arătat că sucul de