Dacă vă acoperiţi casa cu un strat subţire de sol cu iarbă, puteţi face o economie de 30%. Sursa: SHUTTERSTOCK
Iarna se apropie, iar subvenţiile pentru căldură vor deveni mai mici decât temperaturile din lunile următoare. EVZ trece în revistă câteva metode mai puţin obişnuite de îmbunătăţire a confortului termic al casei şi, implicit, de reducere a facturilor la întreţinere.
O metodă este cea a acoperişurilor verzi. Un acoperiş verde este alcătuit din partea propriu-zisă hidroizolatoare şi partea vegetală. "Structura cel mai des întâlnită este formată dintr-un strat de suport, o barieră de vapori, un strat de termoizolare şi hidroizolare, urmat de unul de protecţie şi unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetaţie", a declarat Aurelian Pascale, manager în cadrul Sika România.
Care sunt costurile
Un metru pătrat de acoperiş verde ajunge la 15-18 euro, putând varia în funcţie de plantele ce vor fi alese sau de costul de montaj. Această metodă asigură o bună izolare termică pe parcursul întregului an, reducând costurile cu încălzirea sau răcirea locuinţelor cu până la 26%, potrivit studiilor Sika România.
Ferestrele cu geam termopan oferă, în timpul iernii, o izolaţie termică de circa trei ori mai mare comparativ cu un geam obişnuit. Dacă vreţi să faceţi economii şi la factura de energie electrică, în cazul în care aveţi aparat de aer condiţionat, puteţi alege geamurile termopan ce integrează sticlă cu control solar.
Pentru 10 metri pătraţi, costul mediu pentru înlocuirea ferestrelor clasice cu termopane obişnuite se ridică la aproximativ 700 de euro, iar dacă vreţi să faceţi economii şi vara, mai daţi câţiva euro în plus pe metrul pătrat.
Rulouri din aluminiu
"Diferenţa de preţ dintre ferestrele cu sticlă termoizolantă cu control solar şi ferestrele termoizolante obişnuite este de doar câţiva euro pe metru pătrat,