Electrocardiograme realizate cu telefonul mobil, aparate care susţin respiraţia în somn şi trimit în acelaşi timp date către medici şi catetere ghidate de ultrasunete sunt ultimele descoperiri care vin în ajutorul celor cu afecţiuni cardiace.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Uniunea Europeană. Statisticile arată că unul din patru pacienţi, internaţi din cauza insuficienţei cardiace revine în spital în următoarele 12 săptămâni de la externare. O parte din fenomen se explică prin faptul că pacienţii nu sunt suficient monitorizaţi atunci când ajung acasă. Prin urmare, ei nu-şi ajustează stilul de viaţă în funcţie de limitările care se impun în funcţie de afecţiunea pe care o au. Tocmai de aceea au fost dezvoltate o serie de dispozitive care atenţionează atât pacientul, cât şi medicul asupra stării de sănătate a persoanei care are nevoie de monitorizare.
EKG cu ajutorul telefonului mobil
Este suficient să ai un smartphone de tip iPhone, BlackBerry sau Android pe care să instalezi un program şi căruia să-i ataşezi un dispozitiv minuscul pentru a-l transforma în aparatură medicală de monitorizare cardiacă. Aparatul astfel modificat poate realiza electrocardiograme în doar 30 de secunde. Tot ce trebuie să faci este să fixezi telefonul mobil în dreptul inimii, cu ajutorul unui cordon special şi acesta înregistrează activitatea cordului.
Datele culese de acest dispozitiv, numit „Smartheart", sunt trimise prin e-mail medicului specialist care te are în evidenţă. Mai mult, dacă aparatul înregistrează bătăi neregulate ale inimii sau orice altă disfuncţie cardiacă, emite un semnal de alertă care te avertizează că trebuie să ajungi, în cel mai scurt timp, la medic. „Problema cea mai mare în privinţa cardiacilor este că simptomele se manifestă, în general, când aceştia sunt acasă. De aceea, dispozitivul ar putea fi de m