Peste 130 de meşteri artizani din întreaga Moldovă îşi expun produsele la Târgul ofertelor de servicii şi produse din mediul rural.
De la prăjituri făcute în casă, la obiecte decorative din piele sau lemn şi ii tradiţionale, produsele i-au atras pe ieşeni încă din prima zi a vizitei meşterilor. Unii lucrează de o viaţă ca meşteşugari, în timp ce pentru alţii meseria de artizan este doar o sursă suplimentară de venit.
Sorinel Paşaniuc lucrează de zece ani cu lemnul. Fie că e de esenţă tare, sau un lemn mai moale, precum cel de tei, acesta nu mai are niciun secret pentru ieşeanul care a renunţat la meseria sa de bază pentru a se dedica pasiunii care acum îi întreţine familia. „De zece ani lucrez cu lemnul. A fost pasiunea mea, iar acum mă ocup numai cu asta. Mi-am făcut un PFA. Am încercat să îmbin utilul cu plăcutul. Înainte am fost şi angajat la o companie, dar nu îmi mai ajungea timpul şi pentru sculptat", povesteşte Sorinel Paşaniuc.
GALERIE FOTO Vezi ce bunătăţi din toată Moldova poţi cumpăra weekendul acesta la Sala Polivalentă
Înainte de perioada de dificultăţi financiare, ieşeanul avea multe comenzi, atât în ţară cât şi peste hotare. „Am livrat şi în Olanda şi în Italia înainte de criză. Acum cumpărătorii sunt numai din ţară, dar ştiu eu pe unde ajung?", spune ieşeanul.
Preţuri de la 3 la 3.700 de lei
Acesta nu lucrează numai icoane pe lemn. La cerere poate face orice fel de imagine. „Am avut un client care mi l-a cerut pe Tutankhamon. Şi l-am făcut după cum mi-a cerut", zâmbeşte Sorinel Paşaniuc.
Daţi click pe imagini pentru o fotogalerie cu imagini de la Târgul de la Sala Polivalentă
Pentru o lucrare ieşeanul poate munci de la o zi până la două săptămâni, iar preţurile variază între 3 lei şi 3.700 de lei.
Un alt meşter artizan de la Târg este Victoria Berbecaru. Venită tocmai din Maramureş, aceasta