Lderii europeni au făcut, în această săptămână, o tentativă de a salva zona euro de la o criză financiară şi de la un eventual faliment al Greciei. Despre eficienţa măsurilor decise în zona euro şi despre ce efect ar putea avea acestea asupra României vorbeşte analistul economic Ilie Şerbănescu, într-un interviu acordat EVZ. Sursa: evz
Acesta spune că, dacă statul român va fi nevoit să contribuie la capitalizarea băncilor de la noi, atunci ar putea folosi această oportunitate pentru a le naţionaliza pe cele care au nevoie de lichidităţi, creând astfel un portofoliu important de bănci de stat.
Evenimentul zilei: Cum vedeţi faptul că Greciei i-au fost şterse datoriile?
Ilie Şerbănescu: Ceea ce este regretabil este privilegiul acordat investitorilor financiari. Dacă cineva investeşte într-o afacere industrială care dă faliment, nimeni nu îl depăgubeşte. Dar dacă bagi banii în aşa ceva (bănci, n.r.), vin state să îţi dea înapoi banii pe care i-ai pierdut.
Doamna Merkel a făcut însă o breşă în această regulă. I-a pus şi pe privaţi să plătească.
Ar putea crea un precedent faptul că Greciei i-au fost şterse datoriile?
Desigur, există şi reversul medaliei. Se vor dedulci şi alţii la această poveste. Cineva va trebui să plătească aceşti bani pe care statele nu îi mai plătesc, iar plătitorii vor fi populaţiile. Cum ar fi cea din România, care nu are nicio vină.
Cel mai probabil, aceşti bani vor fi strânşi prin impozite care vor fi instituite în toate ţările UE. La fel cum au făcut în 2009. Acum este aceeaşi chestiune.
Care ar fi cea mai bună soluţie pe care ar putea-o adopta România?
România va fi pusă, ca şi în 2009, fără nicio vină, să finanţeze supravieţuirea băncilor străine din România. În 2009, statul român a împrumutat bani de la FMI pentru că aveam o datorie care fusese creată în special d