Aproximativ 200 de şomeri cu studii superioare vor fi sprijiniţi să se recalifice şi apoi să se angajeze în cadrul unui proiect cu bani europeni. Aceştia vor fi consiliaţi, printre altele, pentru a deveni specialişti în agricultură.
Şomerii au fost deja selectaţi din baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Ne confruntăm cu un paradox. Centrul universitar Iaşi este important pe plan naţional, dar are concomitent un număr mare de şomeri. Datorită schimbărilor economice, datorită crizei, a modificărilor în structura economică naţională există persoane cu studii superioare în situaţia de a rămâne fără job. Agricultura este un domeniu la care ar trebui să ne uităm foarte serios în perioada următoare, să vedem în ea un potenţial real. Dorim ca aceşti bani cheltuiţi în reconversia şomerilor cu studii superioare să-i ajute pe beneficiari să fie incluşi pe o piaţă reală a muncii", susţine Veronel Tătaru, directorul Centrului European pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, iniţiatorul proiectului.
Vezi aici dacă ai şanse să te angajezi săptămâna aceasta la Iaşi
În prezent, din cei aproximativ 17.000 de şomeri din Iaşi, în jur de 1.000 au terminat studii superioare. Numărul absolvenţilor de facultate care nu au încă un job este, în realitate, mult mai mare, lucru confirmat chiar de conducerea AJOFM. „Noi îi avem în evidenţă doar pe acei tineri care vin să se înscrie la noi. Numărul şomerilor cu studii superioare este, în mod real, mai mare", a explicat Gabriela Vasilache, directorul instituţiei.
300 de liceeni care au picat Bac-ul s-au înscris la şomaj
Concret, proiectul în care sunt implicaţi şomerii ieşeni se ridică la 1,9 milioane de lei. Cursurile de formare profesională de care vor avea parte cei aproximativ 200 de şomeri sunt de agent agricol, de expert achiziţii publice, manager de proiect, inspector de taxe şi impozi