Corespondenţă din Beijing
La iniţiativa Ambasadei României la Beijing şi având sprijinul Institutului Cultural Român, regizorul Bogdan George Apetri se află la Beijing la cea de a IV-a ediţie a First Film Festival din China, cu producţia “Periferic”. Filmul, despre viaţa la limită, la marginea societăţii, despre un personaj care a intrat în cercul vicios, fără ieşire, al greşelilor personale, a fost în avan-premiera festivalului, în faţa a peste 150 de spectatori vorbitori de limba română, chinezi şi români, invitaţi ai Ambasaderi României la o seară cultural – culinară tradiţională românească. Aflat pentru prima dată în China, Apetri ne-a vorbit despre personaje, proiecte şi România, păstrând vie curiozitatea de a cunoaşte reacţia cinefililor chinezi faţă de filmul “Periferic”, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Locarno. Acolo, Ana Ularu, care asigură rolul personajului principal Matilda, a primit Prix Boccalino de la Presse - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă. “Periferic” a mai fost recompensat cu premiul special al juriului pentru scenario, premiul Fipresci la Festivalul de Film de la Varşovia şi la Festivalul Internaţional de la Viena.
Îţi spun bun venit la Beijing, o lume total diferită de ceea ce trăieşti în America.
Şi în România, pentru că eu continui să fiu român ...
Desigur ... „Periferic”. Care a fost motivaţia filmului şi dincolo de asta, de ce „Periferic”, fiind evident că lumea pe care o prezinţi în film este o lume care tăieşte la limită, o lume care trăieşte la marginea societăţii.
Ideea iniţială a scenariului a venit de la Cristian Mungiu. Apoi am schimbat foarte mult din povestea filmului, dar titlul l-am păstrat pentru că mi s-a părut că este unul foarte potrivit. Nu neapărat geografic, nu pentru că acţiunea se petrece la periferia Bucureştiului sau l