Pentru cei pasionaţi de cultura asiatică, dar mai ales de gingăşia artizanatului chinezesc, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ambasada Republicii Populare Chineze au realizat o expoziţie de excepţie: „Artă şi măiestrie în China – umbrele, evantaie şi broderii”.
„Am adus doamnelor, şi nu numai, 145 de exponate reprezentând umbrele, evantaie şi broderii, combinând practicul cu valorile artistice. Acum, astăzi, odată cu dezvoltarea societăţii şi a tehnologiei, răspândim şi arta şi civilizaţia asiatică. Pentru că ne putem cunoaşte mai bine şi prin cultură. Este o formă de provocare, de apropiere între cele două state, România şi China”, a declarat ambasadorul Chinei la Bucureşti în cadrul vernisajului.
Apoi minunile ieşite din mâinile artiştilor chinezi au putut fi admirate. Cele mai populare evantaie sunt cele pliabile, Hangzhou fiind faimos pentru producţia acestui tip de evantaie.
Pentru realizarea stinghiilor lor sunt utilizate materiale preţioase, lemnul de santal sau osul, fiind considerate cele mai frumoase lucrări de artă, potrivit producătorilor.
Umbrelele din Hangzhou ocupă şi ele un loc special în arta populară chinezească şi combină practicul cu valorile artistice. Sunt realizate din bambusul cel mai fin iar în momentul închiderii acestora, arată ca un bambus. Pentru „acoperişul” umbrelei s-a folosit hârtie, dantelă sau mătase. Cât despre broderie, aceasta a fost vreme îndelungată una dintre cele mai importante faţete ale artei populare şi a meşteşugurilor din China. Locul de provenienţă este Suzhou, asta deşi broderia a fost practicată în toată ţara.
Expoziţia marchează celebrarea Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze şi 62 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze şi poate fi vizitată până la 13 noiembrie.
Pentru cei pasionaţi de cultura asiatică, dar mai ales de gingăşia artizanatului chinezesc,