În viitor, persoanele cărora li s-a adus un prejudiciu medical vor putea fi despăgubite pe baza asigurării medicului responsabil.
România este singura ţară din Uniunea Europeană în care cazurile de malpraxis încă se mai soluţionează în instanţă. Dovedirea prejudiciului însă implică un proces greoi, care se întinde, în cel mai fericit caz, pe trei ani. De doi ani însă, se încearcă legiferarea unui proiect normativ care să ofere posibilitatea rezolvării cazurilor de malpraxis pe cale amiabilă, sărind peste etapa instanţei. Acest lucru nu s-a materializat încă, chiar dacă reprezentanţii Consiliului Europei au recomandat în repetate rânduri introducerea răspunderii civile în caz de malpraxis.
„Sperăm ca în viitorul apropiat să aducem îmbunătăţiri legii ce priveşte malpraxisul, astfel încât să nu mai existe această sabie a lui Damocles deasupra capului corpului profesional", declara medicul Gheorghe Borcean, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România. Legea la care se face referire este de fapt vechea lege 95/2006, ce reglementează, printre altele, şi malpraxisul şi care, se pare, că va suferi modificări la toate capitolele sale.
Despăgubirea, în baza unei asigurări
Despăgubirea pacientului pe cale amiabilă se va face în baza asigurării de malpraxis pe care cadrele medicale sunt obligate să o încheie cu firmele de asigurări. În România, asigurările de malpraxis pentru corpul medical sunt obligatorii de mai bine de zece ani. „În România, nu poţi profesa în sistemul medical dacă nu ai asigurare de malpraxis. Nu mai reţin exact, dar un medic chirurg are o asigurare de malpraxis de 100.000 de euro, un medic ginecolog este asigurat cam cu aceeaşi sumă, iar un medic internist are o asigurare în valoare de 60.000 sau de 70.000 de euro", explică medicul Gheorghe Borcean.
Asiguratorul trebuie să constate prejudiciul