Complicaţiile pe care le dă virusul gripal cresc de trei ori riscul de a muri la persoanele cu diabet. Totodată, 90% din decesele cauzate de gripă se înregistrează în rândul vârstnicilor.
Persoanele cu diabet, boli de inimă, astm şi vârstnicii fac faţă cu greu complicaţiilor gripei pentru că funcţiile organismului lor sunt deja slăbite. Spre exemplu, bolnavii diabet au un risc de trei ori mai mare de a muri dacă se îmbolnăvesc de gripă sau pneumonie.
Efortul pe care trebuie să-l depună organismul ca să lupte cu virusul gripal este mult mai mare în cazul celor cu diabet, lucru ce poate afecta nivelul zahărului din sânge şi creşte riscul de complicaţii. „Diabeticii au complicaţii cardiovasculare. Efortul pe care-l face organismul când există o tuse puternică poate cauza ruptură vasculară, care, la rândul ei, poate provoca un atac vascular cerebral", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Recomandarea specialiştilor este să citiţi cu atenţie prospectul medicamentelor pentru gripă şi să le evitaţi pe cele care conţin mult zahăr. Siropurile, dropsurile şi medicamentele recomandate în caz de gripă conţin adesea zahăr.
Dacă aveţi gripă, verificaţi-vă glicemia la fiecare trei-patru ore până vă însănătoşiţi, pentru că simptomele infecţiei virale vă pot face să neglijaţi nivelul zahărului din sânge, vă avertizează specialiştii de la Asociaţia Americană de Diabet, citaţi de site-ul WebMD. Dacă apar modificări ale glicemiei, mergeţi de urgenţă la medic, pentru că s-ar putea să aveţi nevoie de mai multă insulină.
Dacă aveţi gripă, apetitul sau senzaţia de sete s-ar putea să fie diminuate, dar este important să nu staţi nemâncat. Alegeţi alimente din dieta voastră obişnuită şi mâncaţi la fiecare oră 15 grame de carbohidraţi, precum o felie de pâine prăjită sau o cană de supă. Ca să nu vă deshidrataţi, beţi o cană de lichide fără zahăr la fieca