Mihai Zaborilă a dat semnalul de începere la primul spectacol de la Opera din Iaşi acum 55 de ani
Ieşeanul Mihai Zaborilă (83 de ani) îşi aminteşte cu emoţie de începuturile Operei Române în capitala Moldovei. „O mare sărbătoare pentru tot Iaşiul“, după cum spune acesta, apariţia instituţiei de cultură a fost evenimentul aflat pe buzele tuturor acum 55 de ani. Acesta şi-a propus chiar să aştearnă pe hârtie istoria Operei din Iaşi, în cartea „Mirajul scenei“.
Artiştii de la Operă vor interpreta cunoscuta piesă „Tosca“. Vezi cât va costa biletul!
Adevărul: Care sunt primele dumneavoastră amintiri legate de începuturile Operei Române de la Iaşi?
Mihai Zaborilă: A fost o mare sărbătoare pentru tot Iaşiul. Toată lumea era încântată că se înfiinţează o asemenea instituţie. Pentru selecţia artiştilor s-a făcut concurs la Bucureşti, iar după aceea şi în Iaşi. Pentru că mulţi nu erau din localitate, au primit apartamente în blocurile care tocmai se construiau în Păcurari. Nimeni nu a comentat nimic de rău despre asta atunci. Mai mult, coafezele, frizerii, măcelarii, birjarii, toţi vorbeau despre Operă.
Adevărul: Cât s-a lucrat pentru primul spectacol de la Opera din Iaşi?
Mihai Zaborilă: Prima reprezentaţie a fost pe 3 noiembrie 1956. Până atunci am lucrat ca într-un laborator. S-au făcut cursuri cu soliştii, pentru că mulţi nu urcaseră niciodată pe scenă, aveau numai o voce bună. „Tosca“, primul spectacol de operă de la Iaşi a fost repetat în continuu timp de patru luni. La decoruri, dacă era nevoie de ajutor suplimentar, puneau o mână şi soliştii. Toată lumea a muncit fără oprire. Au fost cronici de operă de atunci în care se spunea că nici nu se vede că soliştii de la Iaşi nu sunt profesionişti.
Adevărul: Care a fost rolul dumneavoastră în prima reprezentaţie a Operei?
Mihai Zaborilă: Eu am fost regizor de culise. Eu sunt cel care