Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spune că-i pare rău de ce li se întâmplă grecilor înglodaţi în datorii. Şeful Guvernului de la Ankara este însă reţinut când vine vorba de o eventuală contribuţie financiară a Turciei la fondul de salvare a zonei euro.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, lasă deoparte neînţelegerile istorice cu Atena legate mai cu seamă de problema cipriotă şi spune într-un interviu pentru ,,Bild" că-i compătimeşte pe prietenii ,,greci" pentru situaţia în care se află.
,,Ne pare rău de situaţia dificilă în care se află Grecia pentru că grecii sunt vecinii şi prietenii noştri. Simitis (n.r.- fost premier al Greciei), Karamanlis (fost premier al Greciei) şi Giorgios Papandreu sunt prietenii mei. Duşmănia şi ura nu aduc niciun câştig", a declarat şeful Guvernului de la Ankara.
Premierul grec, Giorgios Papandreu, şi omologul turc, Recep Tayyip Erdogan
Stabilitatea financiară a Turciei, apărată
Erdogan s-a arătat însă foarte reţinut când jurnaliştii germani l-au întrebat de o eventuală contribuţie financiară a Ankarei la salvarea zonei euro. ,,Nu vom face nimic din ceea ce ar pune în pericol stabilitatea Turciei. De când mi-am început mandatul de premier, datoria Turciei a scăzut de la 73% din PIB la 45%. Nu abdicăm de la disciplina fiscală pe care ne-aam impus-o", a declarat premierul turc.
Modelul britanic nu-i pe placul turcilor
Erdogan a mai spus că dacă Turcia ar fi acum membră a UE nu ar exclude din principiu, aşa cum o fac britanicii, aderare la zona euro.,,Am evalua mai întâi situaţia, dar în niciun caz nu au exclude posibilitatea (n.r.- aderării la zona euro). Turcia nu ar proceda ca britanicii, spunând ,,Nu" din principiu", a asigurat Erdogan.
Ankara, supărată că Europa i-a întors spatele
Referitor la intrarea Turciei în spaţiul comunitar, şeful Guvernului de la Ankara a admis că