Aproape o sută de mii de străini locuiesc în acest moment în România, o bună parte fiind stabiliţi în Bucureşti. De ce au făcut această alegere? Pentru că aici este mai ieftin, se pot afirma mai uşor sau pentru că femeile sunt mai frumoase.
Bucureştiul pare un loc atractiv pentru expaţi. Din cei 96.000 de străini care trăiesc în România, o bună parte locuiesc în Capitală. Cei mai mulţi lucrează pentru companii multinaţionale şi în diplomaţie sau au propriile afaceri.
Cor de Groot vorbeşte perfect limba română, dar cu un puternic accent olandez. De ce a lăsat Amsterdamul cel liniştit pentru haosul din Bucureşti?! În Olanda avea de înfruntat concurenţa în afaceri, în timp ce ţara noastră era un teritoriu plin de posibilităţi. În 1991, Cor de Groot era un simplu ambalator pentru o firmă de mutări din Olanda şi venise în România pentru a transporta bunurile unei familii de ambasadori. Atunci i-a încolţit în minte ideea de a pune pe picioare o afacere proprie, iar cinci ani mai târziu s-a mutat în „Micul Paris". În plin avânt capitalist, a dezvoltat o companie de relocări şi una de depozitare a arhivelor pentru firme. Aşa a reuşit să treacă de la statutul de angajat la cel de patron. Pe timp de criză nu i-a mers tocmai bine, dar a reuşit să menţină un oarecare profit. Este însă departe de rezultatele din 2008, când a avut o cifră de afaceri de două milioane de euro.
Cu nebunia din trafic s-a adaptat repede, iar clima i-a plăcut foarte mult. Şi, pe de altă parte, îl prinde mai bine stilul mai relaxat de muncă al românilor. „În Olanda nu auzi decât: producţie, producţie, producţie! Aici oamenii sunt mai relaxaţi, se duc la cantină, îşi respectă pauza de masă", spune el. Recunoaşte însă că treaba pe care o face aici cu opt oameni, în Olanda ar rezolva-o cu şase. „Încerc să impun disciplina olandeză în sistemul românesc, dar nu merge 100%", mărturiseşte