Arbitrii români vor avea ocazia să-şi continue cariera şi după îndeplinirea baremului de vârstă de 45 de ani. Este vorba de centrali, care, după introducerea regulii adiţionalilor, vor putea deveni oamenii de lângă poartă.
Alexandru Tudor, Cristi Balaj, Ovidiu Haţegan sau Sebastian Colţescu vor putea face parte în continuare din brigăzile care oficiază în Liga I şi după ce, din cauza vârstei, nu vor mai putea arbitra la centru. Pe fondul crizei de arbitri de valoare şi al subţierii lotului naţional ca urmare a scandalurilor lăsate cu arestări, CCA va apela la serviciile veteranilor în momentul în care se vor introduce adiţionalii în Liga I. Deocamdată aplicată pe continent doar la meciurile din cupele europene, apelarea la adiţionali se va extinde în curând şi pentru campionatele interne.
Centralii, cei mai potriviţi adiţionali
Prin urmare, va veni un moment în care CCA va fi obligată să suplimenteze numeric lotul naţional şi să califice arbitri ca adiţionali. Cum limita de vârstă pentru adiţionali va fi mai mare decât cea pentru centrali, actualilor arbitri de centru li se va oferi posibilitatea să rămână în activitate ca adiţionali, exploatându-li-se în acest fel experienţa acumulată. Cu atât mai mult celor care au purtat ecusonul FIFA. Aceştia au avantajul valorii, dar şi al faptului că au avut deja experienţa de a fi adiţionali la meciurile din Europa. De asemenea, munca adiţionalului presupune aptitudini de central, din moment ce trebuie să vadă şi să semnaleze infracţiuni care se petrec în careu.
FIFA decide când se aplică
Proiectul ca arbitrii de centru să devină, pentru câţiva ani după încheierea carierei, adiţionali vine de la FIFA. Deja la nivel internaţional există exemple. De pildă, danezul Bo Larsen, retras în 2010, în timp ce se regăsea în Top Class, eşalonul de elită, a continuat să apară la meciurile europene ca adi