Amprentarea tălpilor bebeluşilor este de inspiraţie americană. Modelul nu se schimbă toată viaţa, folosind la identificare. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Bebeluşii din Timişoara sunt amprentaţi preventiv pentru a putea fi recunoscuţi în caz de abandon sau dispariţie. După momentul amprentării, ei nu mai pot practic să îşi piardă identitatea pentru că oricând, în faţa autorităţilor, va exista dovada "originalului".
Liniile din talpă rămân nemodificate până la bătrâneţe
Amprentele sunt recoltate prin metoda clasică, cu tuş. Medicii de la Athena Hospital garantează că operaţiunea nu prezintă niciun pericol pentru nou-născuţi.
"Manevra este absolut nedureroasă", a declarat Andreea Şutoi, purtătorul de cuvânt al spitalului. De la mame se amprentează, chiar înaintea naşterii, degetul arătător drept, pe o coală de hârtie A4.
Imediat după naştere, se preia amprenta plantară (tălpilor) bebeluşilor, cu ajutorul unei hârtii speciale cu indigo pe care se apasă picioruşele celor mici. Chiar dacă în urma amprentării din maternitate nu se văd decât desenele tălpilor (degetele fiind mult prea mici pentu a se distinge dermatoglifele), experţii criminalişti susţin că şi acestea sunt foarte utile pentru a identifica o persoană.
Dacă se găseşte un copil pierdut şi care a fost născut în această maternitate, indiferent de vârsta acestuia, un criminalist îşi va putea da seama imediat care este identitatea lui, numai comparând amprentele tălpilor din prezent cu cele de la naştere.
Ceea ce se vede este doar o diferenţă de mărime: de la 7 -8 cm, cât avea talpa nou-născutului, la 20 – 30 cm cât are subiectul când creşte, modelul fiind practic identic. Explicaţia: liniile din talpă rămân aceleaşi pe toată durata vieţii.
"Evident, pe parcursul vieţii, pot apărea elemente suplimentare – bătături, negi, cicatrici – dar amprenta în sine nu se modifică. Desenul în si