Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a sustinut, in cadrul discursului tinut de la tribuna reuniunii G20 de la Cannes, asa zisa "taxa Robin Hood", propusa de protestatarii miscarii "Occupy Wall Street".
Gates a fost invitat chiar de presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, sa explice in ce consta aceasta taxa pe tranzactiile financiare.
"O mica taxa pe tranzactiile financiare (tranzactionare de actiuni si de obligatiuni) ar duce la strangerea a 48 de miliarde de dolari care sa ajute la combaterea saraciei", le-a explicat Gates liderilor lumii.
Miliardarul a reamintit ca, in contextul crizei mondiale, statele, chiar si cele dezvoltate, si-au tot redus bugetul alocat ajutorului international, scrie The Guardian.
Reactiile marilor puteri sunt diferite. In timp ce Franta, prin vocea lui Sarkozy, sustine ca o astfel de taxa este "posibila, din punct de vedere tehnic", Marea Britanie ar sprijini o taxa pe tranzactii financiare doar daca ar fi introdusa global, iar SUA nu o considera o metoda buna pentru atragerea de noi fonduri la buget.
Surse din Trezoreria britanica explica, pentru cotidianul citat, ca Marea Britanie poate cotiza cu 0,7 la suta, la fondul pentru ajutoare externe, fara a introduce o taxa pe tranzactii financiare.
Summit UE cu efecte zero: Grecia, tot instabila, ameninta zona euro
"Sectorul privat nu a investit in dezvoltare (n.r. a tarilor sarace) atat cat ar fi trebuit,pentru ca provocarile nu au fost mereu evidente. Dar o implicare mai mare poate fi stimulata", concluzioneaza Bill Gates.
Propunerea are sanse minime sa fie adoptata, in ciuda optimismului fondatorului Microsoft.
"Este foarte plauzibil ca anumite tipuri de taxe pe tranzactii financiare sa functioneze. Iar banii acestia ar putea fi bine cheltuiti si ar putea face diferenta", spune Gates. @