Dupa ce joi au existat tot felul de zvonuri privind demisia premierului Greciei, George Papandreou, dezmintite pana la urma, seful guvernului de la Atena se indreapta, vineri, spre un vot de incredere care ar putea duce oricum la caderea echipei sale guvernamentale.
Opozitia de centru dreapta i-a cerut lui Papandreou sa demisioneze, liderul Antonis Samaras cerand organizarea de alegeri anticipate. Joi, Papandreou anuntase ca este gata sa discute cu Opozitia cererea acesteia de a forma un guvern interimar pana la organizarea de alegeri anticipate, dar a refuzat sa demisioneze, scrie BBC.
La Atena se va forma, cel mai probabil, un guvern de tranzitie, in urma negocierilor dintre Putere si Opozitie. "Premierul nu demisioneaza. Asteptam discutiile cu Noua Democratie (principala formatiune de opozitie, n.r.)", a declarat pentru Reuters un ministru grec, sub acoperirea anonimatului.
Inaintea votului crucial de vineri, Papandreou a fost confruntat cu o adevarata rebeliune in sanul propriului sau partid. Dupa ce doua deputate ale Partidului Socialist (PASOK) au anuntat ca nu-l vor sustine la votul de vineri, premierul si-a pierdut majoritatea in Parlament.
Socialistii au la dispozitie 150 de voturi, din totalul de 300. Practic, votul de incredere de vineri depinde de numarul de parlamentari care se vor prezenta.
La Atena, joi a domnit nesiguranta si au existat multe speculatii. S-a spus ca Papandreou s-ar pregati sa demisioneze si ca va propune un guvern de uniune nationala, dar informatia a fost oficial dezmintita de purtatorul sau de cuvant.
Papandreou nu stie daca face referendum: Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?
Premierul s-a adresat Parlamentului pentru a calma nervozitatea si a mentionat posibilitatea ca ideea referendumului sa fie abandonata si acordul de saptamana trecuta sa fie