Vineri, 4 noiembrie, savorile Athosului au ajuns la Bucureşti... Unul dintre evenimentele zilei, la Târgul de Turism al României, l-a constituit prezentarea gastronomiei athonite, de o parte şi de alta a graniţei republicii monahale, şi a festivalului “Mount Athos Area Gourmet” (care a avut loc la începutul acestei toamnei).
Prezentarea – cuprinzând peste 200 de fotografii – a fost realizată de colega noastră Simona Lazăr, care a studiat în ultimii doi ani istoricul şi antropologia athonită (sigur, nu a pătruns pe Athosul monahal, însă contactul cu gastronomia monastică l-a avut direct prin bucătarul-şef al Muntelui Athos, părintele Epifanios), precum şi bucătăria populaţiei care locuieşte în teritoriul cuprins între Muntele Athos şi muntele lui Aristotel, generic cunoscut drept “Regiunea Dinaintea Muntelui Athos”.
Prezentarea a fost fericit “completată” de Ansamblul folcloric “Ciuleandra” din satul buzoian Pogoanele, prin prezenţa lor, arcuindu-se astfel o punte de legătură spirituală între tradiţia monastică athonită şi cea a schimnicilor care au lăsat urme – biserici şi chilii rupestre – săpate în stânca dură a Carpaţilor de Curbură (zona aceasta fiind una dintre cele care sunt cunoscute drept “Athosul românesc”).
În ultimii ani, numărul de pelerini şi turişti români care a ajuns în această regiune din peninsula Halkidiki a fost în creştere (cum în creştere, în pofida crizei, ori poate tocmai datorită ei, a fost în general turismul în această parte a Greciei).
“Dorinţa de a păşi pe pământul sfânt sau măcar de a ajunge în apropierea lui ar putea fi stimulată de necazurile pe care europenii le traversează acum, datorită crizei”, ne-a declarat Maria Pappa, reprezentantul Asociaţiei Turistice de Dinaintea Muntelui Athos.
Cert este că aşteptările sunt în continuare mari, pentru anul viitor. Şi pentru a-i provoca pe turişti, în 2011, fe