Italienii sunt mai saraci acum decat inainte de introducerea euro, a declarat Silvio Berlusconi vineri, dupa ce a esuat sa obtina increderea liderilor si pietelor din lume in legatura cu reformele pe care Guvernul sau le are de implementat, relateaza publicatia electronica EUObserver. "O familie putea sa traiasca usor cu doua milioane de lire italiene pe luna, dar astazi este dificil si cu o mie de euro", a declarat el intr-o conferinta de presa la Cannes, dupa summit-ul G20 de vineri.
"Nu dau vina pe euro, ci pe rata de schimb", a adaugat premierul italian. Este un comentariu care nu poate sa nu fie "remarcat", in contextul unor speculatii tot mai ample cu privire la o posibila destramare a zonei euro si in timp ce mai multe state membre, inclusiv Italia, depun eforturi pentru a convinge investitorii ca au capacitatea de a plati enormele datorii, comenteaza EUObserver. In plus, cu doar cateva minute inaintea declaratiei, s-a confirmat ca Fondul Monetar Intrnational (FMI) va monitoriza implementarea reformelor planuite in Italia. Organizatia a oferit chiar si un ajutor acestei tari, dar a fost refuzata.
"Solicitarea noastra la FMI nu a fost niciodata o solicitare de natura financiara, ci pentru «know-how» si experienta, pentru a face angajamentele noastre si mai clare", a declarat Giulio Tremonti, ministrul de Finante, care a participat alaturi de Berlusconi la conferinta de presa.
FMI va coopera cu Comisia Europeana (CE), care va efectua o vizita la Roma chiar saptamana viitoare, in vederea efectuarii "unei evaluari si monitorizari detaliate" a pachetului de reforme, care urmeaza sa fie supus aprobarii Parlamentului.
Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a criticat intrebarile presei care sugereaza ca UE impune Italiei un "diktat". "Nu am pus Italia la colt, nici vorba. Ei au propus invitarea FMI", a preciz