Un singur trabuc este mai nociv decât un pachet de ţigări deoarece poate conţine până la 20 de grame de tutun în timp ce o ţigaretă conţine, de obicei, mai puţin de un gram, spun mai mulţi specialişti.
În ultimii ani, tot mai mulţi fumători preferă trabucul în locul ţigării deoarece asociază obiceiul de a fuma trabuc cu ideea de prestanţă, maturitate şi chiar aristocraţie. Fumătorii de trabuc se expun însă unui număr mai mare de toxine şi de substanţe cancerigene, chiar dacă mulţi dintre utilizatori cred contrariul: „trabucul e natural, deoarece are doar foi de tutun, nu are hârtie şi alte chimicale".
Riscuri de 20 de ori mai mari pentru sănătate
Un trabuc, care poate avea până la 20 de grame de tutun, conţine mai multă nicotină decât o ţigare şi este, prin urmare, mult mai dăunător pentru organism. Deşi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzează de fapt dependenţă, este absorbită în organism la nivelul cavităţii bucale. Astfel, la fel ca ţigara, trabucul cauzează dependenţă cronică de nicotină.
Un trabuc elimină şi un număr mai mare de toxine. Trabucul este mai puţin poros decât o ţigară şi deci mai greu de consumat. Astfel că, din cauza arderii mai lente, persoana fumătoare de trabuc va inhala o cantitate mai mare de fum, deci de toxine. Toxicitatea fumului se datorează în primul rând substanţelor obţinute prin arderea foii de tutun, substanţele chimice adăugate având rol adjuvant, de mascare sau modificare a gustului, de creştere a gradului de adicţie nicotinică, de modificare a arderii, etc.
Trabucul ar putea fi chiar mai dăunător decât o ţigaretă deoarece are un nivel mai ridicat de substanţe cancerigene. În timpul fermentării prin care trece un trabuc, se produc foarte multe substanţe cancerigene numite nitrosamine şi care se elimină prin fum. Nitrosaminele apar într-o concentraţie mai mare în fumul de trabuc dec