Absorbţia efectivă a fondurilor europene puse la dispoziţia României rămâne descurajantă, iar prevenirea risipei fondurilor europene şi prioritizarea utilizării acestora este esenţială, a declarat, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
“Guvernele trebuie să impulsioneze investiţiile publice prin fonduri europene. Odată cu reducerea părţii de cofinanţare naţională şi cu rambursarea TVA a crescut capacitatea de atragere a fondurilor europene. Absorbţia efectivă se menţine descurajantă. Deşi rămân neutilizate fondurile europene apar proiecte noi care pot fi finanţate prin buget sau în afara bugetului. Ele trebuie evaluate astfel încât să fie prioritizate. Este crucial pentru România să se prevină risipa fondurilor europene”, a spus Jeffrey Franks.
România poate sprijini efortul de creştere economică şi de creştere a numărului de locuri de muncă prin tragerea efectivă până la sfârşitul lui 2012 a circa opt miliarde de euro din fondurile europene, a declarat directorul pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, cu ocazia prezentării concluziilor misiunii de evaluare a FMI şi CE.
“Trebuie să punem banii europeni la lucru, ca una dintre sursele de creştere cele mai puternice. De asemenea, avem şi alte aspecte pozitive, angajamentul domnului ministru Orban, o mai bună prioritizare a proiectelor şi orientarea fondurilor acolo unde este capacitatea de implementare. Tragerea a circa opt miliarde euro până la finele lui 2012 ar putea avea o contribuţie majoră pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă pentru această ţară”, a spus Szekely.
Acesta a subliniat că autorităţile europene au făcut o propunere ca Uniunea să sprijine financiar până la 95% din proiectele de investiţii. Şeful misiunii FMI consideră că a doua provocare pentru România, în afara fondurilor europene, o constituie eficientizarea funcţi