O delegaţie a Primăriei Timişoara, din care au făcut parte edilul şef Gheorghe Ciuhandu şi secretarul Ioan Cojocari au vizitat oraşuş Netanya, din Israel. Discuţiile s-au purtat în limba română, la dorinţa primarului din Netanya.
Vizita de lucru a avut loc la invitaţia primarului din Netanya, Miryam Fierber-Ikarm, în ideea de a identifica posibilităţi de colaborare între oraşul israelian şi Timişoara.
“Pe parcursul celor trei zile ale vizitei de lucru au fost identificate principalele domenii de colaborare: social, cultural şi cel al turismului, urmând a fi identificate şi altele. Miryam Fierberg-Ikar este primar al oraşului Netanya din anul 1998. Fiind de origine română, aceasta a dorit ca limba oficială a discuţiilor să fie cea română”, a transmis Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Cea mai mare staţiune turistică a Israelului
Oraşul Netanya a fost întemeiat în anul 1929 între dunele de nisip din câmpia Sharon de către emigranţi evrei de origine română, săparea puţului pentru alimentarea cu apă fiind considerată data de naştere a oraşului.
GALERIE FOTO
De atunci, Netanya a devenit un oraş înfloritor, cu o infrastructură solidă, o zonă cu importanţă economică şi turistică. A cunoscut o creştere rapidă în ultimii 10 ani, de la 160.000 la 200.000 de locuitori şi se estimează o populaţie de 350.000 de locuitori la sfârşitul anului 2020.
Este cea mai mare staţiune turistică a Israelului, cu o promenadă şi o plajă de 14 km, pe care autorităţile doresc să o prelungească cu încă 7 km.
Delegaţia timişoreană a vizitat oraşul şi a zăbovit la diferite obiective, printre care şi la un centru de zi pentru copiii cu handicap, destinat copiilor cu vârste între 0 şi 14 ani, precum şi numeroase expoziţii.
S-a decis ca în primavara anului 2012 o delegaţie a municipalit