În timp ce europenii încă se luptă cu efectele măsurilor de austeritate impuse în ultimii doi ani, mai multe guverne din UE anunţă noi tăieri bugetare şi majorări de taxe. Era austerităţii este departe de a se fi încheiat în Europa.
După ce liderii europeni au fost „certaţi" de Fondul Monetar Internaţional, oficiali americani şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri pentru măsurile prea dure, tot mai multe guverne din Uniunea Europeană (UE) au anunţat în ultimele zile noi pachete bazate, în primul rând, pe reducerea drastică a cheltuielilor bugetare, pe introducerea unor noi taxe şi pe majorarea impozitelor.
Speriaţi de prognozele care, în cel mai fericit caz, anunţă un avans economic anemic pentru 2012, tot mai mulţi guvernanţi strâng iar cureaua pentru a evita reintrarea în recesiune, un scenariu amintit tot mai des în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.
Guvernul francez a prezentat ieri un nou pachet de măsuri de austeritate, în încercarea de a-şi reduce deficitul bugetar şi de a-şi păstra ratingul „AAA" (cel mai bun posibil), care îi permite să se împrumute la costuri reduse. Printre altele, rata redusă a TVA, aplicată sectorului restaurantelor, a fost majorată de la 5,5% la 7%. Click pe foto pentru a vedea principalele măsuri de austeritate aplicate în UE
Oficialii se feresc de cuvântul „austeritate"
Este al doilea set de măsuri de austeritate anunţat de Paris în ultimele două luni. Decizia vine după ce, în ultima lună, agenţiile de rating au atras atenţia asupra riscului ca statul să-şi piardă „nota" perfectă. Atunci când au prezentat pachetul, oficialii francezi nu au folosit cuvântul „austeritate", însă au declarat că bugetul pentru 2012 va fi cel mai „riguros" după cel de-al Doilea Război Mondial.
Tot fără a folosi cuvântul „austeritate", Simeon Djankov, ministrul bulgar al Finanţelor, a declarat ieri