Trăiește într-o familie săracă, într-un sat izolat, însă nimic nu-l poate împiedica să meargă la școală, nici chiar efortul zilnic de a parcurge o distanță de peste 16 kilometri pe jos. Florin Cătălin Petre, eroul poveștii noastre, a meritat să fie ales șeful clasei a șaptea din școala Cozieni, județul Buzău, pentru că muncește mult, conștient fiind că numai educația i-ar putea asigura evadarea dintr-un colț uitat de lume.
Florin Cătălin este singurul copil rămas în cătunul Punga, comuna Cozieni, o localitate uitată între colinele din județul Buzău. Locuiește cu părinții săi, beneficiari ai ajutorului minim garantat, într-o casă simplă dar curată, pe care au construit-o în urmă cu 11 ani în mijlocul unei livezi de meri. ”Înainte am locuit în oraș dar ne-am mutat aici, după ce am rămas șomeri în 2000”, spune Elena, mama lui Florin.
Băiatul care acum are vârsta de 13 ani a avut noroc de părinți cu respect pentru educație, care în niciun moment nu au capitulat în fața greutăților cotidiene și s-au încăpățânat să-și țină fiul în școală. Pentru familia Petre, școala băiatului a devenit o povară de câțiva ani. Unitățile de învățământ au fost comasate iar Florin a fost nevoit să aleagă între a abondona școala și a merge la cea mai apropiată unitate de învățământ, aflată la 8 kilometri distanță. A ales a doua variantă și nu a regretat nicio clipă. ”Sunt deja în clasa a șaptea, mai am și anul viitor de tras și după aceea voi pleca la un liceu din Buzău”, mărturisește Florin că își spune în gând de fiecare dată când dă de greutăți.
Drumul spre școală, prin pădure și sălbăticie
Patru ore petrece Florin pe drumul către școală și înapoi. Se trezește în zori, pe întuneric, și pleacă însoțit de unul dintre părinți până la următorul sat. ”Îl ducem noi dimineața pentru că avem o stână pe aici și ne este teamă să nu îl atace câinii sau să i se în