Companiile energetice europene cer majorarea preţurilor reglementate la energie şi gaze, deşi îşi recuperează mai repede investiţiile în România decât în alte ţări, dând vina pe riscul de ţară.
România este una dintre cele mai interesante pieţe de energie din regiune, datorită poziţiei strategice şi a resurselor variate de care dispune, a declarat ieri Frank Hajdinjak, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) şi directorul general al E.ON România. El a arătat că necesarul de investiţii este mare, iar pentru atragerea acestor bani piaţa trebuie liberalizată, iar preţurile finale, majorate.
„Este nevoie de 40 de miliarde de euro în sectorul energetic pentru noi capacităţi de producţie. Acum sunt foarte puţine proiecte şi va fi foarte greu pentru România să atragă investiţii", a susţinut el. Hajdinjak a recunoscut însă că investiţiile se recuperează mai repede în România decât în alte ţări, precum Germania, şi a argumentat prin faptul că, la noi, climatul investiţional este mai riscant.
Lipsa de concurenţă dăunează preţurilor
„Companiile trebuie să fie sigure că-şi vor recupera investiţiile. E vorba de riscul de ţară. România are un risc mai mare decât Germania, deci investitorii trebuie să aibă o rată de rentabilitate mai mare", a spus oficialul ACUE, fără să precizeze care este valoarea indicatorului în alte ţări, în comparaţie cu România.
Potrivit informaţiilor deţinute de "Adevărul", equity IRR-ul companiilor în România (un indicator care măsoară rata de rentabilitate fără a lua în calcul împrumuturile bancare) este de 22% în cazul proiectelor eoliene, în timp ce în Bulgaria valoarea indicatorului este de 11%, în Polonia - 17%, iar în Serbia - 12%.
Directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, a explicat, pentru „Adevărul", că această situaţie este cauzată de faptul că p