Picturile rupestre ce întruchipează cai cu pete de leopard, descoperite în peşterile din Franţa şi despre care se ştie că au fost făcute acum 25.000 de ani, se pare că ar fi rodul realităţii şi nu imaginaţiei oamenilor din epoca de piatră, afirmă ultimele cercetări din domeniu, scrie site-ul livescience.com.
Creaţiile descoperite la Pech-Merle, Franţa, au fost considerate până acum doar rodul imaginaţiei, deoarece nu se recunoştea existenţa cailor pătaţi în acele vremuri.
Astfel, picturile demonstrau că oamenii îşi dezvoltaseră capacităţile artistice încă de pe atunci, iar în spatele desenelor era o simbolistică mai complexă. ADN-ul fosilelor descoperite până acum a relevat faptul că exemplarele erau doar negre sau în culori închise, dar lucrurile par a se schimba.
O echipă de oameni de ştiinţă a studiat 31 de fosile din Siberia, estul şi vestul Europei şi din Peninsula Iberică şi a descoperit mutaţii genetice care ar explica petele în şase exemplare studiate. Astfel, desenele descoperite în peşteri ar putea fi de fapt ceea ce vedeau oamenii din preistorie.
Picturile, spun cercetătorii, ar fi mai realiste şi mai puţin simbolice. Cu toate acestea, unul dintre cercetătorii de la Institutul Leibniz (Germania), afirmă că „nu putem exclude faptul că animalele ar fi avut o valoare religioasă".