Pe ultima listă a medicamentelor compensate, aprobată de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), la 30 septembrie 2011, se află şi Avandia, un produs ce era destinat diabeticilor. Comercializarea Avandia a fost interzisă încă de anul trecut pe teritoriul Uniunii Europene, deci, teoretic şi în România. Motivul este că Avandia creşte riscul infarctului miocardic cu 72%. Compania producătoare (GlaxoSmithKlein) şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au anunţat retragerea completă de pe piaţă a produsului în luna mai, dar Avandia încă se mai găseşte în farmacii din România, la un preţ de 99,44 de lei. Scump, dar, iată, Guvernul compensează infarctul miocardic al diabeticilor cu 100% (Avandia este medicament inclus în Programul Naţional de Diabet Zaharat şi este compensat total).
Anca Crupariu, purtător de cuvânt al ANM, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu are nimic de a face cu compensarea medicamentelor. Întrebată dacă ANM nu ar fi trebuit să notifice CNAS cu privire la interzicerea comercializării Avandia şi la retragerea produsului de pe piaţa românească, Anca Crupariu a răspuns negativ.
La Serviciul de Relaţii Publice şi Purtător de Cuvânt al CNAS problema este necunoscută. Am fost invitaţi să trimitem o solicitare scrisă, ca să se solicite punctul de vedere al departamentului de specialitate. În momentul în care vom primi un răspuns, vom actualiza acest articol. Trebuie notat, însă, că, în mod cert, Avandia nu avea ce să caute pe lista compensatelor şi că răspunsul CNAS nu poate decât să încerce o justificare (scuzare) a unei gafe monumentale.
P.S. Redacţia Jurnalul Naţional mulţumeşte cititorului care ne-a semnalat prezenţa Avandia în lista medicamentelor compensate
Citeşte şi:
Pericol public: medicament cu risc major de infarct, vândut în farmaciile din România
În urma anchetei din Jurnalul Naţional