Christine Lagarde, directorul FMI, a avertizat că statele est-europene sunt pândite de o criză de lichiditate din cauza problemelor cu care se confruntă băncile. Marile grupuri bancare vest-europene se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari şi, pentru a face faţă, acestea îşi vor retrage capitalul din sucursalele est-europene, a avertizat luni Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Criza datoriilor de stat din zona euro şi presiunea ca băncile să se alinieze noilor cerinţe de capital impuse la nivelul Uniunii Europene ar putea cauza o criză de lichiditate în statele din Europa de Est, a explicat aceasta. Acum, băncile vestice care au finanţat boom-ul dinainte de izbucnirea crizei în 2008 sunt sugrumate de creşterea ratei creditelor neperformante şi de încetinirea creşterii economice. Europa de Est a fost cea mai afectată regiune din lume de la începerea crizei financiare în toamna lui 2008. Acum, statele din zonă s-ar putea confrunta cu o nouă prăbuşire din cauza problemelor din uniunea monetară.
„Deficienţe mari" în sistemul financiar
Sistemul financiar al fostului bloc comunist are în continuare „deficienţe mari", alimentând dependenţa acestuia de exporturile statelor către Europa de Vest, a declarat Lagarde luni într-un discurs la Universitatea Ministerului de Finanţe de la Moscova. Principalele riscuri pentru regiune sunt datoriile externe ridicate şi împrumuturile în valută ale populaţiei, ambele generate de prezenţa băncilor vestice, a punctat directorul FMI.
„Dacă furtuna se va înteţi în zona euro, statele emergente din Europa, fiind cei mai apropiaţi vecini ai uniunii monetare, vor fi puternic lovite", a spus Lagarde. „De data aceasta, băncile-mamă din vest, care au fost esenţiale în menţinerea acestor economii pe linia de plutire, nu vor mai fi neapărat aici pentru a susţine creşterea şi starea ac