In ciuda faptului ca, oficial, s-a iesit din recesiune, iar datele statistice indica o crestere a activitatii economice, criza afecteaza grav in continuare economia ieseana, iar acest lucru se constata in incasarile raportate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP). In intervalul ianuarie - octombrie, Fiscul a incasat la bugetul general consolidat cu peste 100 milioane lei mai putin ca anul trecut. "O influenta negativa in realizarea programului de incasari a veniturilor bugetare este determinata de faptul ca obligatiile de plata ale sediilor secundare, incepand cu 1 ianuarie, se incaseaza la unitatile-mama. De asemenea, reducerea volumului de incasari se datoreaza si transferului unui numar de 25 de contribuabili la DGAMC Bucuresti, care, din punctul de vedere al comportamentului fiscal, erau bun-platnici. Volumul incasarilor realizate in anul 2010 de la acesti contribuabili a fost in suma de aproximativ 184 milioane lei", a declarat Corneliu Durdureanu, directorul DGFP Iasi.
Sefii Fiscului iesean acuza si faptul ca arieratele mari, adica datoriile neachitate care au ajuns la scadenta, impiedica realizarea volumului propus de incasari. "Arieratele preluate din soldul anului precedent erau la 31 decembrie de 833,5 milioane lei. La data de 31 octombrie, arieratele din soldul anului precedent erau de 418 milioane lei, adica ne situam sub nivelul de recuperare stabilit de ANAF, de 573 milioane lei", a adaugat Corneliu Durdureanu. Potrivit evidentelor DGFP, activitatea economica preponderenta in judet este legata de comert. Astfel, peste 40% din totalul cifrei de afaceri apartine comerciantilor, 28% firmelor din industrie si 8,8% societatilor care activeaza in domeniul constructiilor.
In ciuda faptului ca, oficial, s-a iesit din recesiune, iar datele statistice indica o crestere a activitatii economice, criza afecteaza grav in co