Perioada care urmează sărbătorilor de iarnă, dar şi începutul primăverii sunt perioadele când e normal să ne simţim mai deprimaţi. Specialiştii explică de ce. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ai o stare de spirit care se modifică după "cum se schimbă vremea"? Ei bine, această expresie s-ar putea să aibă un sâmbure de adevăr. Studiile care au urmărit comportamentele umane susţin teoria conform căreia în anumite perioade ale anului suntem mai supăraţi şi viaţa ne pare mai degrabă gri decât roz. Mai mult, s-au identificat cu exactitate aceste perioade şi s-au găsit şi explicaţii.
1. A doua jumătate a toamnei
De la poeţi şi compozitori până la oamenii simpli, toţi resimt nostalgia toamnei. Se instalează brusc şi ne încearcă un sentiment ciudat de regret. Specialiştii presupun că această stare de regret se instaurează în principal din cauză că toamna reîncep cele mai multe activităţi (şcoală, muncă după concediile din vară). Este vorba în special de perioada în care temperatura începe să scadă, tot mai multe zile sunt friguroase şi ploioase, iar mintea noastră trebuie să facă trecerea de la zilele lungi de vară la nopţile tot mai lungi şi reci.
"În cea de-a doua jumătate a toamnei putem avea chiar şi zile foarte friguroase, iarna fiind tot mai aproape. Creierul nu este obişnuit şi atunci orice schimbare bruscă ne oboseşte şi ne dă o stare de tristeţe", spune psihiatrul american Norman Rosenthal.
O perioadă de tristeţe poate fi resimţită şi în săptămânile care urmează schimbării orei, mai ales de către cei care nu ies din casă înainte de ora 7 dimineaţa.
2. După sărbători
Parcă în compensaţie cu bucuria din timpul sărbătorilor, când toată lumea face cadouri şi primeşte musafiri, după această perioadă urmează "nota de plată", atât la propriu, cât şi la figurat.
Cheltuielile din timpul sărbător