După ce criza zonei euro a cuprins şi Italia, mulţi au început să se întrebe cum va arăta viitorul Uniunii Europene. Deşi Berlinul a negat zvonurile legate de o posibilă rupere a zonei euro, există voci care susţin că se va forma o Europă cu două viteze, scrie cotidianul german Der Spigel.
Economiştii au avertizat de mai multe luni că recesiunea ameninţă Europa, iar acum UE a recunoscut de asemenea că aceasta este o posibilitate. "Creşterea economică a stagnat în Europa şi există riscul unei noi recesiuni", a spus comisarul european pentru probleme economice şi monetare, Olli Rehn, joi, la Bruxelles. De asemenea, Rehn a mai spus că şomajul în rândul celor 17 state membre ale zonei euro va rămâne la 9,5 procente.
Cu toate acestea, problemele pe care le are Italia, care se confruntă cu presiuni foarte mari din partea pieţelor pentru a face reformele structurale necesare şi pentru a-l schimba pe premierul Silvio Berlusconi, fac ca zona euro să se concentreze mai mult asupra propriei supravieţuiri decât asupra creşterii economice. Iar tensiunile din ultima săptămână nu au dus decât la reluarea discuţiilor legate de viitorul Uniunii Europene.
Surse europene, citate de agenţia Reuters, au spus că oficiali francezi şi germani s-ar fi întâlnit să discute o posibilă divizare a zonei euro. Cu toate că agenţia a dat foarte puţine detalii despre această îtâlnire, Berlinul s-a arătat foarte preocupat să o nege. "Guvernul german, în mod categoric, nu urmăreşte astfel de planuri. Dimpotrivă, politicile noastre sunt destinate stabilizării întregii zone euro şi menite să atace direct sursa problemelor", a spus Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.
La rândul său, preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a condamnat orice intenţie de a diviza zona euro. "Nu poate fi pace şi prosperitate în nord sau in vest, dacă