Economistul Nouriel Roubini atrage atenţia asupra problemelor fundamentale ale zonei euro şi încearcă să vină cu câteva soluţii care să atenueze impactul unei crize care pare fără sfârşit, potrivit unui editorial publicat de Economonitor.
Potrivit lui Roubini, zona euro suferă din cauza problemelor de cash flow cauzate de deficite mari de cont curent ale multor ţări situate la graniţele zonei, precum Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru, Spania şi Italia.
Există şi multe slăbiciuni economice, manifestate prin stagnare şi prin potenţial de creştere extrem de slab. Acesta atrage atenţia şi asupra lipsei de competitivitate, cauzată de scăderea cotei de piaţă la exporturi, în defavoarea ţărilor emergente, creşterea salariilor peste nivelul productivităţii muncii şi o apreciere acentuată a monedei euro în ultimii ani.
Care sunt soluţiile
Roubini crede că cele două măsuri importante luate până acum, recapitalizarea băncilor europene cu 100 miliarde euro şi reducerea datoriei Greciei cu 50%, sunt bune dar nici pe departe nu sunt suficiente. Economistul a atras atenţia asupra faptului că suma de 100 miliarde de euro va trebui substanţial mărită pentru a preveni un efect de eroziune al capitalului băncilor şi de creştere a temerilor investitorilor legat de soliditatea sistemului bancar.
Acesta consideră că suma de care are nevoie Bruxelles-ul pentru a se asigura că nu vor mai exista probleme la nivelul întregii Uniuni Europene este de cel puţin două trilioane. În plus, trebuie luate măsuri de stimulare pentru a relansa economiile ţărilor şi pentru a preveni mişcări sociale de amploare. "Nicio societate nu poate accepta mulţi ani de contracţie economică şi de austeritate fiscală", atrage acesta atenţia.
Astfel, austeritatea fiscală este necesară pentru a preveni derapajele bugetare, dar, pe termen lung, are un efe