Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu că România vrea să adere la zona euro în 2015 stârneşte mirare şi indignare în rândul politicienilor germani. Conservatorii (CDU-CSU)aflaţi la guvernare cât şi reprezentanţii opoziţiei social-democrate germane se opun intrării ţării noastre în zona euro peste patru ani din cauza corupţiei.
Adoptarea monedei euro de către România în 2015, aşa cum a anunţat preşedintele Traian Băsescu la Berlin, joi, a stârnit reacţii negative din partea politicienilor germani, inclusiv în rândul celor aflaţi la putere.
Corupţia, în calea adoptării monedei unice
,,Cu noi aici, o aderare a României la zona euro nu va avea loc aşa repede. România are o rată a corupţiei imensă, iar ţara este foarte departe de a avea o Justiţie independentă", a declarat ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann (CSU - conservatorii bavarezi), pentru cotidianul ,,Bild".
Nu vor potenţiale candidate la faliment în euro
Şi colegul său de partid, Stephan Mayer, deputat în Bundestag, se împotriveşte adoptării monedei europene de către România. ,,Dacă am învăţat ceva din experienţa cu Grecia, sper să fie acest lucru: că nu avem voie să primim prea devreme în zona euro ţări care pot fi potenţiale candidate la faliment", a declarat Mayer pentru ,,Bild".
Până nu reformăm UE, n-are rost să ne gândim la extinderea euro
Nici opoziţia social-democrată nu a primit cu braţele deschise anunţul făcut de preşedintelui Băsescu la Berlin. Deputatul social-democrat (SPD) Gerold Reichenbach susţine că întâi este nevoie de o reformă a Uniunii Europene. ,,Până nu vorbim de un minister european al Finanţelor care are atribuţii de control efectiv, nu are niciun rost să vorbim despre alte candidate la aderarea la zona euro", a declarat Reichenbach.
Merkel către Băsescu: procesul de aderare la euro ,,nu e u