Reprezentantii patronatelor din constructii sustin ca piata locuintelor va ramane afectata de criza pentru cel putin doi-trei ani. Prezent la Iasi pentru cea de-a treia editie a Conferintelor locale, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Tiberiu Andrioaei, a declarat ca tendinta din acest moment de pe piata se incadreaza in linia europeana si este aceea de a inchiria o locuinta si nu de a construi sau cumpara una noua. "Nu trebuie sa sperie acest lucru, pentru ca nu este anormal. In plus, nu doar chiria presupune costuri, ci si posesia unei locuinte. Noi ducem o mare povara, pentru ca suntem cu totii proprietari de locuinte, dar nu ne permitem sa le intretinem", a spus Andrioaiei.
Potrivit acestuia, in Europa raportul intre chiriasi si proprietari este de 60% la 40%, in timp ce in Romania sunt 97% proprietari si doar 3% chiriasi. "Din analizele facute reiese ca, in urmatoarea perioada, se va debloca piata constructiilor industriale. Acest lucru este, la randul sau, firesc din punctul meu de vedere. Cladirile industriale sunt cele care produc bani, pe cand cele rezidentiale nu produc", a adaugat Tiberiu Andrioaiei.
Conform informatiilor de la Patronatul Societatilor din Constructii, dezvoltatorii imobiliari au in acest moment pe stoc peste 20.000 de locuinte construite si nevandute. In principal, blocajul s-a produs, in opinia constructorilor, din cauza blocarii liniilor de creditare si a aparitiei neincrederii la nivelul populatiei. "Lipsa banilor este o falsa problema, pentru ca depozitele populatiei la banci au crescut in aceasta perioada. Deci bani sunt, dar nu mai sunt folositi pentru constructii. In plus, este foarte greu sa mai obtii un credit, iar asta a dus la blocaje", a adaugat vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii.
Reprezentantii patronatelor din constructii sustin ca