Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), fondul de urgenţă al Uniunii Europene, a fost nevoit să-şi cumpere propriile obligaţiuni pentru că investitorii nu au vrut să finanţeze fondul care salvează statele europene de la colaps, scrie publicaţia britanică „The Sunday Telegraph“.
Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) a anunţat că a vândut cu succes săptămâna trecută obligaţiuni cu scadenţa la 10 ani în valoare de 3 miliarde de euro. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a a sprijini Irlanda.
Publicaţia britanică „The Sunday Telegraph“ susţine însă că ţinta a fost atinsă numai după ce fondul de urgenţă şi-a cumpărat propriile obligaţiuni, în valoare de „câteva sute de milioane de euro“.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, EFSF a cheltuit mai bine de 100 de milioane de euro pentru a obţine fondurile necesare creditării după ce băncile care se ocupau de licitaţie au putut găsi finanţare în valoare de numai 2,7 miliarde de euro.
EFSF nu are dreptul să împrumute direct state, ci emite obligaţiuni pentru a obţine fondurile necesare. Aceste obligaţiuni sunt garantate în diverse proporţii de către statele din zona euro (Germania este cel mai mare girant, Franţa – al doilea).
Reprezentanţii fondului de urgenţă neagă însă orice astfel de practici. „EFSF nu şi-a cumpărat propriile obligaţiuni, iar cererea a fost pentru 3 miliarde de euro“, a declarat un purtător de cuvânt al EFSF pentru Reuters.